Декілька тез про користь веганства

♦ Згідно з даними доповіді, опублікованої Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН, обсяг викидів парникових газів (при вимірюванні в еквіваленті СО²) в секторі тваринництва на 18% перевищує відповідні показники сектора транспорту.

Корови в процесі травлення виділяють велику кількість метану, а саме 550 млрд літрів метану в день.

♦ Розведення тварин для їжі не лише відіграє важливу роль в глобальному потеплінні, воно також є головною причиною споживання ресурсів планети і деградації довкілля.
М'ясні і молочні продукти неймовірно водозатратні, оскільки для відгодівлі тварин використовується величезна кількість зерна, для виробництва якого потрібно багато води.

На виробництво 450 г яловичини йде понад 9500 л води, яєць – 1800 л, сиру – 3400 л. Таким чином, м'ясний гамбургер еквівалентний прийому душу протягом двох місяців. Тваринництво використовує більше води ніж будь-який інший вид діяльності.

Тваринництво споживає 1/3 всієї прісної води планети, займає 45% суші, є причиною руйнування лісів (зокрема 91% амазонских лісів). Розведення тварин — одна з найбільших причина вимирання видів, появи «мертвих зон» океану, руйнування місць існування диких тварин.

♦ Промислове рибальство — одна з головних причин руйнування довкілля та забрудник води номер один.

Океани на межі загибелі. За даними ООН, 3/4 місць рибних угідь в світі схильні до надмірної експлуатації, повністю або значно виснажені через надмірне рибальство. Для задоволення попиту на вилов 100 млн. тонн риби використовуються величезні риболовні сіті. На кожен кг спійманої риби приходиться 5 кг інших нецільових видів, які опинилися в пастці (дельфіни, кити, морські черепахи, акули). Сіті щорічно вбивають від 40 до 50 млн акул як ненавмисний улов.

♦ Ліси — легені планети. 0,4 га тропічного лісу зникає кожної секунди. Причина — пасовища і вирощування кормів для тваринництва. До 100 видів рослин і тварин зникає кожен день через знищення тропічних лісів. Через пасовища майже третина планети стає пустелею.

♦ Чисельність населення росте. За оцінками фонду ООН в області народонаселення, якщо динаміка зростання чисельності не зазнає разючих змін, то рубіж в 8 мільярдів людей буде перейдений приблизно в 2024 році.

Людство (нас більше 7 млрд) випиває 19 млрд л води в день і з'їдає 10 млрд кг їжі. Корови (1.5 млрд) випивають в день 170 млрд л води в день і з'їдають 61 млрд кг їжі.
Ми вирощуємо достатню кількість їжі щоб прогодувати від 12 до 15 млрд людей, але як мінімум 1 млрд людей голодує. Кожні декілька секунд хтось помирає від голоду. 50% зерновых і бобових, які ми вирощуємо по всьому світу, йдуть на корм тваринам.
На площі 0.6 га землі можна виростити 17 тонн овочів, або ж отримати 170 кг м'яса.

Щоб прогодувати одного вегана протягом року потрібно 0.07 га землі, вегетаріанця — втричі більше, мясоїда — в 18 разів більше.

♦ Про користь харчування рослинною їжею свідчить маса джерел. Наприклад, наймасштабніше у світі дослідження, проведене доктором Коліном Кемпбеллом, про зв'язок між споживанням продуктів тваринного походження і деякими хворобами, такими як рак грудей, простати і кишечника, діабет і коронарна хвороба серця та ін. Дієтологічні асоціації Канади, Великобританії і США документально підтверджують користь вегетаріанства і веганства на всіх стадіях життя людини.

♦ Спесишизм (видова дискримінація) — цей утиск інтересів або прав одного біологічного виду іншим, який базуєтся на переконанні у власній перевазі. Саме спесишизм дозволяє масово вбивати і експлуатувати тварин заради їжі, одягу і розваг. Більшість з нас впевнена в тому, що любить тварин. Але чому про одних ми піклуємося, а інших їмо? Ви знали про те, що свині розумніші за собак і виконують поставлені перед ними завдання не гірше за шимпанзе?

♦ Веганство може вплинути на екологічні проблеми, добробут тварин, природні ресурси і проблему голоду. Єдиний спосіб жити етично і екологічно — перехід на веганську їжу.

Джерело vk.com/eco_platform

На стінах Львова